Proizvodni proces


Osnovni proizvodi firme Peplast su ekstrudirana polietilenska ambalaža za pakovanje u građevinskoj, petrohemijskoj, prehrambenoj, poljoprivrednoj i drvnoj industriji.

Proizvodni proces se sastoji iz pet tehnoloških faza koje se prema potrebi povezuju u cjelinu u zavisnosti od potreba i zahtjeva naših kupaca. Proizvodni proces čine:


- Ekstruzija - Štampa - Pregovanje i perforacija - Konfekcija - Reciklaža

Ekstruzija


Ekstruzija je proces topljenja PE granulata i formiranja filma. Raspolažemo sa tri potpuno automatizovana ekstrudera, od kojih jedan ima mogućnost izrade troslojne (coex) folije, te automatsko mjerenje i regulaciju debljine.

Oblik folije koja nastaje procesom ekstruzije crijevo,polucrijevo i traka. Dodatkom različitih aditiva značajno poboljšavamo svojstva folije.


Tehnologija - Ekstruzija

Štampa


Štampa je proces reprodukcije teksta i slike, u kojem folija dobiva potpuno novi izgled. Naš stručni tim će se potruditi da svojim iskustvom i znanjem, a prema Vašim željama, upakuje Vaš proizvod u ambalažu prepoznatljivu na tržištu.

Štampa može biti jednostrana do ( 8+0 ) boja, ili dvostrana do ( 4+4) boja maksimalne širine 1400 mm.


Tehnologija - Štampa

Pregovanje i perforacija


Pregovanje i perforacija su faze u proizvodnom ciklusu ambalaže, koje se uspostavljaju prema potrebi i Vašim zahtjevima.

Pregovana folija ima značajno veću otpornost na klizanje kod paletiziranja, a perforirana folija ispušta višak zraka iz unutrašnjosti ambalaže kod pakovanja velikim brzinama.


Tehnologija - Pregovanje i perforacija

Konfekcija


Konfekcija je potpuno automatizovan proces koji se sastoji se iz više operacija. Prema dostavljenim dimenzijama i Vašim potrebama vršimo formiranje,

zavarivanje i sječenje folije. Na ovaj način se izrađuju različiti konačni proizvodi kao što su industrijske vreće, reklamne vrećice ili termoskupljajuće haube.


Tehnologija - Konfekcija

Reciklaža


Reciklaža je proces regranulacije otpadne polietilenske folije nastale u toku proizvodnog procesa. Folija dobivena od regranulata se nakon upotrebe može ponovo reciklirati čime značajno doprinosimo zaštiti životne sredine.

Linija za reciklažu Firma Peplast posjeduje vlastiti pogon za reciklažu otkupljene i škartne PE folije koja se javlja u proizvodnom procesu. Prilikom regranulacije vrši se vakuum degazacija, te se naš regranulat odlikuje visokom kvalitetom. Sva folija proizvedena u firmi Peplast se može nakon upotrebe ponovo reciklirati čime značajno doprinosimo zaštiti i očuvanju okoline.


Tehnologija - Reciklaža